Gå til sideindhold
10. klasse / Fagligt indhold

Fagligt indhold i 10. klasse

Alle elever på 10. klasseskolen skal ved indskrivning vælge en Uddannelsesretning:

 

EUD10 er for dig, der vil afprøve og forberede dig på en erhvervsuddannelse som håndværker, ansat i butik eller på kontor, som pædagogisk assistent eller sundhedsassistent – eller en af de 105 andre erhvervsuddannelser. Samtidig får du en kompetencegivende 10. klasses eksamen, som du kan bruge i din videre færd. Du får hjælp og vejledning til dit fremtidige valg af uddannelse og job, og sammen med en vejleder laver du en uddannelsesplan for fremtiden. På EUD10 foregår 20 % af undervisningen på erhvervsskolens forskellige indgange, du skal derfor ikke vælge temafag.

 

GYM10 er for dig, som søger 10. klasse og som efterfølgende ønsker at tage en gymnasial ungdomsuddannelse – det kan enten være HF, HHX, HTX eller STX. Hvis du gerne vil være del af et fagligt, udfordrende og socialt ungdomsmiljø, så er GYM10 lige noget for dig. Målet med GYM10 er at ruste dig rent fagligt og uddannelsesmæssigt til en gymnasial uddannelse. Vi arbejder på GYM10 med at gøre overgangen fra folkeskolen til den gymnasiale uddannelse lettere for dig

 

LINJE10 er den klassiske 10. klasse. Det er et ekstra år til at beslutte, hvad du vil efter folkeskolen.  Det er en fantastisk måde at forberede dig til en gymnasieuddannelse. Det er en god mulighed til at opnå karakterer, så du kan begynde på en erhvervsuddannelse. Vi har fokus på din usikkerhed og tvivl omkring dit valg af ungdomsuddannelse. Vi dyrker de talenter, du har. Der venter dig et år med lærerige oplevelser, et godt sammenhold og mange nye venner.

Uanset uddannelsesretning har du disse obligatoriske fag i din stamklasse:

  • 5 timer dansk
  • 4 timer matematik
  • 3 timer engelsk
  • 1 times kontaktlærer

Derudover skal du vælge temafag/EUD10 (4 timer) og valgfag (mindst 4 timer), så du i alt kommer op på 21 timer om ugen.

Vi tilbyder følgende temafag:

(nb. har du valgt EUD10, skal du ikke vælge temafag)

 

Musik

Dette temafag er for dig, der gerne vil spille på et instrument eller synge. 

Du behøver ikke nødvendigvis at kunne spille i forvejen; det skal du nok lære. Men det kræver at du er indstillet på at øve dig (instrument kan lånes). Til gengæld kan du få  undervisning i trommer, guitar, keyboard/klaver, bas og sang.

Du vil få et grundlæggende indblik i musikteori, rytmisk musikhistorie og brug af forskelligt software til musikproduktion. Vi arbejder med at lave egne sange og tekster, men allermest vil vi bruge masser af tid på sammenspil, hvor vi spiller den musik som I vælger.

Velkommen til øens bedste og hyggeligste musiklokale og studie, hvor du også kan øve uden for undervisningstiden.

 

Friluftsliv

Kom ud og vær aktiv i naturen på Bornholm! I dette fag får du viden om og praktiske færdigheder i en bred vifte af friluftsaktiviteter, og du bliver i stand til på egen hånd og i grupper at arrangere friluftsture med transport og evt. overnatning. 

Du lærer om dansk natur året rundt, herunder hvor og hvordan du kan færdes i den på en bæredygtig måde. 

Gennem aktiviteterne får du indsigt i samspillet mellem menneske, natur og kultur, og du lærer om de fordele friluftsliv kan give i form af sundhed, øget trivsel og bedre samarbejde med andre.

 

Håndværk & Design

I håndværk og design skal du arbejde undersøgende og problemløsende. Du vil lære samspillet mellem idé, tanke og handling, så du selv kan designe og producere et færdigt produkt. Du skal arbejde kreativt med at skabe og designe ting du selv og andre kan bruge. Du vil lære at arbejde med forskellige håndværk og forskellige materialer, dog primært inden for tekstil og træ. Du vil opnå tillid til egne evner og opleve glæde ved at arbejde med hænderne.

 

Billedkunst

I temafaget billedkunst vil du komme til at arbejde med mange forskellige materialer og udtryksformer. Du vil kunne fordybe dig i de enkelte opgaver og finde ud af at få vores indre billeder ud på ydre former. 

Du vil møde teorien inden for billedkunsten og bl.a. blive god til at analysere billeder og andre kunstværker.

Vi laver løbende udstillinger med det vi producerer.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående og du har lyst til at udfordre din kreative side, er det billedkunst som temafag du skal vælge.

 

Madkundskab

I dette temafag er der mulighed for, at arbejde med sanser og oplevelser, og du kan eksperimentere, skabe og kommunikere i relation til mad og måltider. Det praktiske handler især om madlavning og ikke kun efter bestemte opskrifter. Faget giver mulighed for at være nysgerrig på kendte som ukendte madvarer og udvikle nye opskrifter og retter. 

Derfor centrerer madkundskab sig om smag og andre sanseindtryk, som sammen med viden er fundamentet for at kunne træffe kritisk begrundede madvalg og for at kunne vurdere madens og måltidernes kvalitet. 

Vi tilbyder følgende valgfag:

(Du skal vælge mindst 4 timer, uanset dit valg af studieretning)

  • Filmvidenskab (2 timer)
  • Terninger & brætspil (2 timer)
  • Krop og bevægelse (2 timer)
  • Biologi/økologi (2 timer)
  • Fysik/kemi (2 timer)
  • Fortsætter tysk (3 timer)
  • Fortsætter fransk (3 timer)
  • Engelsk+ (højere niveau) (2 timer)
  • Ekstratime i dansk (1 time)
  • Ekstratime i matematik (1 time)
  • Ekstratime i engelsk (1 time)
  • Dansk som andetsprog (2 timer)

 

Læs mere i vores brochure her



Senest opdateret 23.02.2024 11:34 af RH
Apricore logo