På 10. klasseskolen er du selv med til at bestemme hvad din skoledag skal indeholde. På baggrund af dine valg af uddannelsesretning, samt tema- og valgfag skaber du dit personlige skema.
Det betyder, at du som elev på 10. klasseskolen kommer til at lære de elever at kende som har de samme interesser som dig.
Alle elever på 10. klasseskolen skal ved indskrivning vælge en uddannelsesretning:
EUD10
er for dig, der vil afprøve og forberede dig på en erhvervsuddannelse som håndværker, ansat i butik eller på kontor, som pædagogisk assistent eller sundhedsassistent – eller en af de 105 andre erhvervsuddannelser.
Samtidig får du en kompetencegivende 10. klasses eksamen, som du kan bruge i din videre færd.
Du får hjælp og vejledning til dit fremtidige valg af uddannelse og job, og sammen med en vejleder laver du en uddannelsesplan for fremtiden.
LINJE10
er den klassiske 10. klasse. Det er et ekstra år til at beslutte, hvad du vil efter folkeskolen. Det er en fantastisk måde at forberede dig til en gymnasieuddannelse. Det er en god mulighed til at opnå karakterer, så du kan begynde på en erhvervsuddannelse.
Vi har fokus på din usikkerhed og tvivl omkring dit valg af ungdomsuddannelse. Og vi dyrker de talenter, du har. Der venter dig et år med lærerige oplevelser, et godt sammenhold og mange nye venner.
GYM10
er for dig, som søger 10. klasse og som efterfølgende ønsker at tage en gymnasial ungdomsuddannelse – det kan enten være HF, HHX, HTX eller STX.
Hvis du gerne vil være del af et fagligt, udfordrende og socialt ungdomsmiljø, så er GYM10 lige noget for dig. Målet med GYM10 er at ruste dig rent fagligt og uddannelsesmæssigt til en gymnasial uddannelse.
Vi arbejder på GYM10 med at gøre overgangen fra folkeskolen til den gymnasiale uddannelse lettere for dig.
I alle uddannelsesretninger er der tæt samarbejde med Campus Bornholm om undervisningsforløb og afklaring.
Uanset uddannelsesretning har du disse obligatoriske fag i din stamklasse:
Derudover skal du vælge temafag/EUD10 (4 timer) og valgfag (mindst 4 timer), så du i alt kommer op på 21 timer om ugen.
Alle temafag og EUD10-undervisning ligger om torsdagen og varer 4 timer, hvilket giver plads til at fordybe dig faget.
Du skal vælge enten MUSIK eller TEMA3.
MUSIK er et gennemgående temafag, som du har hele året, mens du i TEMA3 kommer gennem de tre fag Friluftsliv, DYI og Mad på skift i ca. tre måneder ad gangen.
(nb. har du valgt EUD10 som studieretning, skal du ikke vælge temafag)
MUSIK
Musik
Dette temafag er for dig, der gerne vil spille på et instrument eller synge.
Du behøver ikke nødvendigvis at kunne spille i forvejen; det skal du nok lære. Men det kræver at du er indstillet på at øve dig (instrument kan lånes). Til gengæld kan du få undervisning i trommer, guitar, keyboard/klaver, bas og sang.
Du vil få et grundlæggende indblik i musikteori, rytmisk musikhistorie og brug af forskelligt software til musikproduktion. Vi arbejder med at lave egne sange og tekster, men allermest vil vi bruge masser af tid på sammenspil, hvor vi spiller den musik som I vælger.
Velkommen til øens bedste og hyggeligste musiklokale og studie, hvor du også kan øve uden for undervisningstiden.
TEMA3
Friluftsliv
Som en del af rotationen på temafagsdagene skal du have temafaget Friluftsliv.
Faget består af ture ud af huset for at opleve og nyde godt af den smukke natur, der omgiver os på Bornholm.
Vi kommer rundt på flere flotte vandreture på Bornholm, og vejret bestemmer naturligvis aktiviteterne.
DIY
I dette fag har vi fokus på det at være kreativ - og på hele idéen om at "gøre det selv".
Vi skal male, sy, arbejde med træ og meget mere!
Mad
Lær om spændende madkulturer fra hele verden. Vi inspireres af årstiderne, de tilgængelige råvarer og ikke mindst de traditioner som forbindes med mad.
Blandt fagets temaer er bæredygtighed, vegetarisk/vegansk mad, samt hvad det koster at producere og transporter de forskellige madvarer.
Og så skal vi ud i naturen og høste af dens overflod og bruge det til inspiration for vores madlavning.
(Du skal vælge mindst 4 timer, uanset dit valg af studieretning)
Terninger og brætspil
Vi spiller terningespil, kortspil og brætspil for samvær, hygge og for at bekæmpe hinanden. Der vil være forskellige tilgange til spil, hvor fokus vil være på det sociale, strategier og historien bag de enkelte spils udvikling. (2 timer)
Nørkleklubben
Vi skal hygge os og nørkle med håndarbejde - sy, strikke og hækle. Man behøver ikke at kunne noget af det på forhånd, der vil være mulighed for at lære det. Det vil også være muligt at reparere eller upcycle sit tøj. (2 timer)
Krop og bevægelse
Du vil i idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Du vil opnå kendskab til idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse i samvær med andre. (2 timer)
Engelsk+ (højt niveau)
Faget til dig, der er vild med og gerne vil blive bedre til at tale, læse og skrive engelsk. (2 timer)
Fysik/kemi
Her udvikler vi dine naturfaglige kompetencer og indblik i hvordan fysik og kemi bidrager til vores forståelse af verden. Afsluttes med folkeskolens prøve. (2 timer)
Fortsætter tysk eller fransk
Fortsætter-sprogfagene udvikler dine kompetencer til at kommunikere både mundtligt og skriftligt på sproget. Afsluttes med folkeskolens prøve. (3 timer)
FOKUS dansk
For dig, der har brug for et fagligt løft i dansk. Undervisningen tilpasses dig og dit niveau. (1 time)
FOKUS Engelsk
For dig, der har brug for et fagligt løft i engelsk og for at arbejde mere med dit engelske - skriftligt eller mundtligt. (1 time)
FOKUS matematik
For dig, der trænger til et fagligt løft i matematik. Her finpudses dine kompetencer og der er tid til at fordybe sig og forstå matematikkens univers. (1 time)